Apró trükkök, hogy profi fotókat készíthess

Apró trükkök, hogy profi fotókat készíthess

Mindannyian szeretjük megörökíteni az élményeinket, és életünk fontos pillanatait. Modern világunkban mindez már nem is kerül sok fáradságba, minden pillanatban zsebünkben lapul a kamera. Nem kell elvégezni egy fotós tanfolyamot (bár sosem hátrány) ahhoz, hogy élvezhető képeket készítsünk a családról, amiket tényleg öröm visszanézni. Néhány egyszerrű fogás sokat javít fotóinkon, ugyanakkor a legjobb kamera is kevés sajnos, ha rossz a kompozíciónk.

profi fotók készítése
Photo by Sergey Zolkin on Unsplash

 

 1. Ismerjük meg a gépet
  Akár telefonnal, akár fényképezőgéppel fotózunk, próbálgassuk a készüléken a beállításokat, hogy fény derüljön rá, mit lehet kihozni belőle.
 2. Jó fények
  Az ideális fénynél nem létezik jobb trükk, ez az első, ha minőségi képekre törekszünk.
  És milyen az ideális fény? Míg az erős napsütés felnagyít minden hibát, fény hiányában szintén nehéz jó képet készíteni.
  Akkor a legkönnyebb a dolgunk amikor felkel, vagy kezd lemenni a nap. Illetve amikor a napsütéses évszakokban, napközben befelhősödik az égbolt. Olyankor ajánlott eldobni a porszívót, vasalót és helyette elővenni a kamerát.
  Mindenki látott már olyan képet, amikor a tárgy mögött van a nap, és a csak egy fekete sziluett látszik belőle. Ha viszont szemből kapja a modell a napot, akkor kénytelen hunyorogni. Ideális inkább, ha oldalról jön a fény.
  Ha bent fotózunk, válasszunk világos helységet, ahol természetes, szórt fény van az ablak előtt. A finom szórt fényhez nem kell más, mint egy könnyű fehér függöny.
 3. Háttér
  Minél homogénebb és egyszerűbb a háttér, annál jobban érvényesül a témánk.
  Emlékszem még azokra az időkre, amikor divat volt műtermi fotókhoz Miki egeret applikálni a háttérre. Szerencsére már kevés fotós él a lehetőséggel…de azért akadnak túlélők.
  Amire otthon érdemes figyelni: válasszunk világos, natúr hátteret, ami mentes a nemkívánatos elemektől (ruhaszárító, tele ruhákkal stb…). A világos, natúr környezet azért is a barátunk, mert nem lesznek “érdekes árnyalatúak” a fotóink.
 4. Elrendezés, harmónia
  A profi fotósok 99%-ban nem középre helyezik a kompozíciót. Helyette a téma az aranymetszés szabályai szerint a képkocka valamelyik képzeletbeli harmadoló vonalára kerül. Az izgalmas részek mellett nem árt, ha van a képen üres tér, amin jó a szemnek megpihenni.
  A tér mindig abban az irányban legyen nagyobb, amerre a fotóalanyunk néz.
 5. Részletek a képen
  Vegyük észre a részleteket! Ha például gyermekünkről van szó, elbűvölően édes egy apró husi kezecske, lábikó, vagy egy csücsörítő kis száj. Ezek az apró részletek ébresztik fel a leggyengédebb érzelmeket, érdemes olykor csak ezekre a pici részletekre fókuszálni.
 6. Hangulatos kompozíció
  Az előző pontnak az ellenkezője is igaz. Főként, ha szép, harmónikus a környezet, akkor érdemes icipicit hátralépni, és láttatni belőle valamennyit. Hogy ne csak a babánk legyen benne oly nagyban, hogy néha le is marad egy kis testrész (feje teteje) belőle, hanem látszódjon a kiságya, vagy a személyes kis környezet, amiben ő éppen van.
 7. Guggoljunk le
  Amikor  kicsi gyerekeket fotózunk szemből, ereszkedjünk le hozzájuk, hogy arcukkal egy síkban legyen a kamera.
  A legjobban sikerült képek mindig azok, melyek természetes életképet örökítenek meg. A beállított kép helyett sokkal igazibb, ha vegyülünk a gyerek(ek)kel az elmélyült játék során, és feltűnés nélkül örökítjük meg az édes kis pillanatokat.
 8. Tartsuk stabilan a kamerát!
  Ha megvan a megfelelő pozíció, a fókuszpontot állítsuk be manuálisan, és nyomhatjuk a gombot. De csak akkor, ha a kezünk stabil, nem remeg! Ehhez, segítségül alá is támaszthatjuk a gépet valami tárggyal.
 9. Töröljük a gyengébb képeket
  Fényképezzünk minél többet, majd töröljük ki könyörtelenül a rossz képeket. Semmi szükség rá, hogy egyazon beállításról 77 kép legyen, és foglalja a tárhyelyet. Csak azt tartsuk meg, ami a legjobban sikerült.
  Egy profi fotós több 100, vagy akár 1000 képet is készít a modellről. Mindezekből csupán pár darab kerül a magazinokba, amelyen stimmel a testtartás, a tekintet és minden egyéb.  Ezek után magunktól sem várhatjuk, hogy 10-ből 10 képünk kiváló legyen. A legjobb taktika: lőjjünk sok képet, majd ha kiválasztottuk a legjobbat, a többi mehet a kukába.
 10. Utómunkák
  Új  dimnzió nyílt a fotózásban, mióta laptopon és mobiltelfonon egyaránt számtalan képszerkesztő program áll rendelkezésünkre. Nemcsak vághatjuk a képeket, de fényerőt, fehéregyensúlyt, élességet és színeket is állíthatunk.
  Mobilon használhatók: VSCO, Snapseed, Pixlr, Cymera.
  Számítógépen a népszerű Photoshop mellett ingyenesek: Pixlr Editor, a Pixlr Express és a Google fotók is.

 

+1 Ha számodra sok újdonság van a fentiek közt, talán egyszerűbb kis lépésekben haladni. Válassz ki néhány szempontot, melyekre eddig nem fordítottál gondot, és figyelj csak azokra. Majd amikor már automatikussá váltak, akkor vegyél hozzá újabbakat.

Sok örömet a fotózáshoz!

 

 

 

 

 

 

 

 Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük